Spominska regata Janeza Lenarčiča

To regato smo začeli organizirati leta 1977, torej leto po smrti našega člana, Janeza Lenarčiča, na delu severnega Jadrana, kjer je pokojni Janez najraje jadral: od Pirana do Poreča. Posamezne etape in razpisani razredi jadrnic so se v prvih letih še nekoliko spreminjali, od leta 1985 pa poteka regata vedno od Pirana do Poreča v začetku junija soboto in nedeljo v obratni smeri, namenjena pa je vsem razredom potovalno- tekmovalnih jadrnic. Regate smo organizirali vsa leta doslej, razen v letu vojne za samostojno Slovenijo.

Kdo je bil Janez Lenarčič? (iz knjižice ob 50 letnici kluba) Janez Lenarčič je prišel v klub ob koncu petdesetih let kot dvajsetleten mladenič, poln idej ter izredno spreten in zagnan delavec. Že zgodaj je odkril lepote jadralnega športa in bil vzoren športnik, dober organizator in sposoben konstruktor. Težka bolezen, ki ga je stiskala skoraj pol njegovega komaj 40 let dolgega življenja, je preprečevala poln razmah njegovih talentov, pa vendar jih ni mnogo, ki bi se na kateremkoli področju njegovega udejstvovanja mogli pohvaliti s tolikimi uspehi, prav gotovo pa ni med nami nikogar, ki bi združeval vse njegove sposobnosti v eni osebi. Težko bi našteli jadralne regate, ki se jih je udeležil kot aktiven tekmovalec od leta 1959 do prezgodnje smrti. Ni ga na slovenskem, ki bi s športno jadrnico tolikokrat prekrižaril Jadran na naši in italijanski strani.

lenarciceva regata

Regata J. Lenarčiča, z vetrom najug (fotografija M. Trontelj)

Na teh regatah, ki nosijo Janezovo ime, so vedno zmagovale v posameznih razredih tudi jadrnice našega kluba. Od leta 1992 je to bila edina mednarodna regata, ki jo je organiziral naš klub v naših in hrvaških obalnih vodah severnega Jadrana. Do tedaj tudi nismo imeli velikih problemov z organizacijo, le soglasje Hrvaške jadralne zveze smo morali vedno priložiti prijavi tekmovanja. Udeležba je bila najštevilčnejša leta 1983 (50 jadrnic), najmanj pa je tekmovalo jadrnic v prvih dveh regatah in leta 1993 le 15 jadrnic, povprečno pa je tekmovalo na teh regatah 30 jadrnic. Regato smo nazadnje organizirali leta 2005, ko je število zainteresiranih jadralcev za dvodnevne regate močno upadlo.

Nazaj na vrh