Predstavitev jadralnega

kluba ljubljana

V Jadralnem klubu Ljubljana imamo dolgoletno tradicijo (klub deluje od leta 1949)  v rekreacijskem, potovalnem in športnem jadranju. Jadranje na morju z bazo v Piranu sega v leto 1950.

Sodelujemo na mnogih severno  jadranskih regatah na katerih dosegamo dobre rezultate in uspešno vodimo jesenske in spomladanske  jadralne tečaje , kjer smo usposobili preko 5000 tečajnokov za samostojno plovbo, ter  program usposabljanja z VHF radijsko postajo za področje GMDSS. V severnem Jadranu organiziramo v septembru že celih  43. let tradicionalno  Šavrinsko regato.

Tečaj vodimo na jadrnicah tipa Elan 31R in Elan Express pod vodstvom izkušenih krmarjev. Ker zagovarjamo stališče, da je jadranje šport, pri katerem osvajamo znanje postopoma in si počasi nabiramo izkušnje, smo tečaj zasnovali tako, da se teoretična predavanja ob torkih in četrtkih v Ljubljani in praktični del med vikendi v Piranu dopolnjujejo. Na tak način sproti nadgrajujemo teorijo s prakso. Na predavanjih tečajniki osvojijo osnovna znanja s področij tehnike jadranja, pomorskih veščin, navigacije, meteorologije, hidro in aerodinamike, trimanja jader, motoroznanstva, sidranja, pomorskega prava itd. S tako osvojenim znanjem lahko opravijo Jadralni izpit v klubu in izpit za voditelja čolna v luški kapitaniji Koper.

Med praktičnim delom tečajniki spoznajo naslednje teme:
– vedenje na jadrnici-krmarjenje
– jadrnica in njena oprema
– vloga posadke in krmarja
– razpored posadke
– dviganje in trimanje (uravnoteženje) jader
– menjava in krajšava glavnega jadra ter prednjih jader
– manevri (letanje, kroženje, …)
– vožnjo ostro v veter, z bočnim vetrom, s polkrmenim in krmenim vetrom
– priprava in jadranje s špinakerjem, …
– izplovitev, pristajanje in privezovanje v različnih pogojih, vozli
– manever “človek v morju”
– varno sidranje
– upravljanje z motorjem, namestitev, vžig
– orientacija z uporabo pomorskih kart, kompasa, GPS
– opazovanje vremena, morja in vetra

Vsak vikend (skupaj 3 vikende) imajo tečajniki možnost opraviti vse predpisane vaje in so razporejeni na vsa mesta vključno s krmarskim, na različnih tipih jadrnic. V okviru tečaja, na željo slušateljev organiziramo opravljanje izpita za voditelja čolna in predavanje ter izpit za pooblastilo z GMDSS VHF postajo.

Ponujamo tudi tečaj jadranja za otroke, stare od 7 do 14 let, ki poteka v aprilu in maju na Gradiškem jezeru (Lukovica pri Domžalah).

Na četrtkove sestanke preko celega leta prirejamo zanimiva predavanja o regatah in popotovanjih naših članov ter vabimo vse, ki jih zanimajo tovrstne teme. Prav tako vabimo člane (tečajniki postanejo člani ob vpisu in plačilu tečaja) k sodelovanju pri spomladanskih vzdrževalnih delih na jadrnicah, kjer spoznajo, kako se letno obnavlja in vzdržuje plovila. Vse zaintereserane, ki se včlanijo v naš klub in ki osnove jadranja že obvladajo, vabimo da se kot posadka  na naših jadrnicah udeležijo regatnega jadranja.

Vse informacije nudimo na spletni strani www.jadralni-klub.si, po telefonu 041 608 974 ali elektronski pošti .

Veselimo se sodelovanja z vami in vas lepo pozdravljamo!

Predsednik JKL : Tomaž Virnik

Nazaj na vrh