Zbiljska regata

Prvo smo organizirali kot klubsko regato že leta 1955. Na njej so sodelovale 4 naše jadrnice: Vesna in Lada ter sloki Biser in Bohinjka. Leta 1957 je na regati sodelovalo že več klubov, tekmovali so v slokah, Mariborčani pa so pripeljali tudi olimpijske jole. Od tega leta dalje, do prekintve smo skupaj organzirali 10 regat. Že leta 1958 so sredi junija tekmovali na regati jadralci iz šestih klubov na 12 slokah, zmagal pa je Kosmina pred Gregom iz Reke. Posebno zanmivi so bili transport hrvaški tekmovalci s prišli z vlakom, naši obalni klubi pa s tovornjakom. Najprej smo »izkrcali« jadrnice s tovornjaka, nato pa na medvoški železniški postaji iz vagona prenesli na tovornjak še jadrnice, ki so pripotovale z Reke in jih prepeljali do Zbilj. Najbolj številna udeležba je bila leta 1961, ko so se jadralci borili za prvo mesto kar na 14 slokah in leta 1963, ko je tekmovalo 12 slok in 3 jole, ki so jih pripeljali Mariborčani. Leta 1965 so začeli tekmovati tudi kadeti. Pri organizaciji so nam pomaga tudi Turistično društvo, nekateri prebivalci Zbilj, Elektrarna in drugi.

Regatni odbor na jezerskih regatah, z leve Ali Glišič, Marička Hlavaty in Miran Trontelj,

Bled 1976 (arhivJKL)
Te regate pa niso pomembne le zato, ker smo v tem času imeli regato blizu Ljubljane, temveč tudi zato, ker je to prvič v zgodovini kluba pomenilo zbiranje denarja za nakup novih jadrnic s pomočjo sponzorjev. Vsako leto smo namreč natisnili plakate in na njih reklamne oglase«sponzorjev. Nekateri člani so bili pri zbiranju izredno aktivni, daleč najbolj pa naš Hugon Czurda. Seveda pa je taka regata zahtevala tudi odlično organizacijo in pogosto precej iznajdljivosti. Dostop do jezera je bil strm in ozek, tako da je bilo pogosto nemogoče pripeljati tovornjak do obale. Tudi z »vodo« smo imeli probleme, saj je morala elektrarna ob regati skoraj prenehati z obratovanjem, da niso jadrnice nasedale v zgornjem plitvejšem delu jezera. Pri organizaciji so nam pomagali tudi TD, Elektrarna Medvode in posamezni domačini.

Zbiljska regata, ko so na njej sodelovale še sloke (arhivJKL)
Zanimivi so bili tudi dvoboji za prva mesta, v katerih pa nikoli niso bili udeleženi naši klubski jadralci. Glede na omejene možnosti postavitve trikotnika in zaradi pogosto spremenljivega vetra regate niso bile vedno »regularne«. Včasih smo imeli tudi neprijetnosti, na 4. regati je M. Cerkvenik iz protesta zapustil regatno polje. Kljub vsemu pa je bila regata zanimiv dogodek, ne le za številne gledalce, temveč tudi za nas organizatorje. Pri tem pa smo se tudi učili prvih pravil organiziranja tekmovanj.

 

Sestanek krmarjev pred štartom (arhiv JKL)
Tekmovanja na Zbiljskem jezeru smo ponovno oživeli leta 1976 in ta »serija« je trajala do leta 1990. Pogosto je bila regata vključena tudi za pokalno tekmovanje na slovenskih jezerih. V teh letih so se tekem udeleževali jadralci na FJ, Firebalih, in Zetah, kasneje pa tudi na Optimistih in Europah. Udeležba pa je bila zaradi neugodnih razmer (velikost, spremenljiv veter in na koncu plitvo jezero) od 16 do 24 jadrnic in zadnja 4 leta le 6 do 11 Optimistov.

Zbiljska regata »nove dobe« (fotografija M. Trontelj)

Nazaj na vrh