Regate na Bohinju in Bledu

Največ zaslug, da smo leta 1976 začeli organizirati regate na naših največjih dveh jezerih ima skupina, ki so jo sestavljali zelo različni jadralci in niti ne vsi naši člani: Miloš Karničnik je že pred letom 1976 jadral s svojim Flyingom na Bohinjskem jezeru in privabil še nekatere (Miho Adamiča) in nato animiral tudi Miho Pretnarja in našo članico Maričko Horvat (oba sta bila tedaj zaposlena v Elanu) ter Stanka Ciglarja in Alija Glišiča kot organizatorja regat.


Blejska regata (Fotografija M. Trontelj)

Na obeh jezerih je običajno tekmovalo prek 20 jadrnic, leta 1983 pa nas je bilo na Bledu kar 51. Regate smo sprva organizirali le za razrede FJ, Fireball in elanovo Zeto, kasneje pa tudi za Optimiste in Europe. Pogosto se je izven konkurence priključila še kakšna (»Elan 430«, katamarani) in na koncu še naši »420« in »470« . K sodelovanju smo vedno povabili tudi turistični društvi iz Bohinja in Bleda, saj so kupili in podelili pokale, včasih pa so nam ponudili tudi prenočišče in prigrizek.


Bohinjska regata in regatni odbor (fotogarfija J. Aljančič) 

Posebno prijetni so bili pozno popoldanski pikniki ob Bohinjskem jezeru po sobotnem tekmovanju. In ko so na jezeru bili tudi optimisti, so bile prav zabavne regate odraslih jadralcev na teh majhnih jadrnicah. Regat so se iz nam nerazumljivih vzrokov zelo redko udeleževali slovenski obalni klubi, pa čeprav smo imeli včasih tudi prvovrstne vetrovne razmere, pogosti udeleženci pa so bili iz mariborskega kluba Sidro.


Pobudnik Bohinjske regate, Miloš Karničnik na svojem FJ (arhiv M. Adamič)

Bohinjsko regato smo po prezgodnji smrti pobudnika teh regat, Miloša Karničnika, preimenovali v memorialno z njegovim imenom. Petnajstletno obdobje jezerskih regat je leta 1991 prekinila vojna za slovensko osamosvojitev, nato pa so bili le še posamični poskusi, a se je teh regat udeležila le peščica Optimistov in okoli 10 jadrnic MINI12. Na Bledu za pomoč pri organizaciji ni bilo več zanimanja pri Turističnem društvu, v Bohinju so nam enkrat celo hoteli »zaračunati uporabo jezera in vetra«, pa smo se nato selili iz doslej običajnega mesta regatnega odbora pri Sv. Janezu na južno obalo, a so nas tam preganjali nadzorniki TNP. Končno je ugasnila tudi volja organizatorjev teh regat in danes tam ne tekmujemo več.


Včasih je na Bohinjskih regatah startalo zelo veliko jadrnic (fotografija M. Trontelj)

 

 

Nazaj na vrh