7. REGATA DVOJIC 2022

Sedmo izdanje tradicionalne Regate dvojic smo dočakali v prekrasnem pomladnem jutru, ki ga je še polepšal jutranji Živ-Žav mladih tekmovalcev, ki so se tudi letos množično odzvali na razpis regate JK Ljubljana. Regate so se udeležili jadralci iz vseh primorskih klubov (JK Izola, JK Jadro, JK Pirat, JK Olimpic in JK Burja) ter iz BD Ranca Ptuj in seveda številčno zastopstvo JK Ljubljana. Regata je bila organizirana pod pokroviteljstvom Jadralne zveze Slovenije in njenih zvestih sponzorjev. Prireditev v Ljubljani predstavlja promocijo enega od najtrofejnejših olimpijskih športov tudi na celinskih vodah v prestolnici in je vsako leto organizirana pod pokroviteljstvom Jadralne zveze Slovenije, Fundacije za šport Razgibajmo Ljubljano in Zveze športnih društev Krim.

Z Regato dvojic najmlajši jadralci nadaljujejo tradicijo prireditev na reki, kjer so pogoji za jadranje kljub šibkejšim vetrovom zahtevni zaradi toka in spreminjajočega se vetra. Sprehajalni poti na obeh bregovih reke vsako leto privabita ob velikem številu trenerjev in spremljevalcev in tudi naključne obiskovalce ob reki, ki si lahko od blizu ogledajo mlade športnike »na delu«. Navijanja je bilo veliko, prav tako navdušenja staršev, dedkov in babic ob uspešno izpeljanih plovih. Poleg ostalih gostov je tekmovalce tudi letos pozdravil prvi predsednik jadralne zveze g. Jože Tratnik, velik ljubitelj jadranja in častni član Jadralnega kluba Ljubljana ter še nekateri starejši člani JKL , ki so obujali spomine na jadralske podvige iz mladosti.

Štart regate je bil tradicionalno na pristanu za špico, kjer se struga Ljubljanice razcepi v smeri skozi center mesta in na obtočni del skozi Grubarjev kanal. Regatno polje je potekalo pod Prulskim mostom in se je zaključilo v Trnovskem pristanu, kjer se reka razširi z urejenimi bregovi pred izlivom Gradaščice. Za prevoz regatne proge so tekmovalci potrebovali 15 – 20 minut.

Letošnja regata je bila že sedma po vrsti, kar ji daje tradicionalni navdih, zmaga na njej pa je prestižna. Regate za prehodni pokal Ljubljanskega zmaja se je udeležilo 45 mladih jadralcev do 15 leta starosti, med njimi kompletna državna reprezentanca, ki jo je trener razreda optimist g. Luka Verzel ob podelitvi priznanj predstavil v novih oblačilih JZS, v katerih nas bodo zastopali na svetovnem in evropskem prvenstvu. Ob zaključku so malo za šalo in predvsem zelo zares nastopili tudi starejši člani, mnogi med njimi bivši tekmovalci in trenerji, ki so demonstrirali odlično jadranje kljub temu, da so bile noge predolge in kakšna kila preveč v zanje sorazmerno majhnih optimistih.

Tekmovanje je potekalo na izpadanje v 16 kvalifikacijskih skupinah s po tremi čolni, zmagovalci skupin so se uvrstili v osmino finala, v nadaljevanju so se nadaljevali boji dvojic vse do finalnih plovov. Format dvobojevanja je edinstven v razredu optimist v slovenskem prostoru.

Posamezni dvoboji so bili zares zanimivi, saj so bile razlike na cilju večkrat minimalne. V finalu sta se pomerila na dve zmagi Liam Al-Dilaimi iz JK Jadro in Val Grbec iz JK Pirat.  Potrebni so bili kar trije plovi, saj je bil rezultat po dveh plovih neodločen. Na koncu je z majhno prednostjo po dosojenem penalu Liamu zmagal Val Grbec in ponosno odnesel v svojo vitrino v Sečovljah pokal Ljubljanskega zmaja. Tretji Filip Luka Butinar prihaja prav tako iz JK Pirat. Pri dekletih je bila najuspešnejša Lana Al-Dilaimi iz JK Jadro pred Lino Sorta iz JK Pirat in Neli Gulič iz JK Jadro. Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo. Pokale je podelil predsednik strokovnega sveta Jadralne zveze Slovenija g. Sandi Dekleva.

Dan so z revijalno regato zaključili starejši jadralci s skupinskim štartom, kar je tudi posebnost v Sloveniji. Na start se je podalo šestnajst jadralcev v dveh skupinah, nato so se pomerile v finalnem plovu tri nahitrejše tekmovalke in pet tekmovalcev. Pri ženskah je dominirala z dvema zmagama Anja Dorošenko iz JK Olimpic iz Izole. V moški konkurenci se je vrstni red v finalnem plovu spremenil.  Najuspešnejši je bil domačin Jakob Pejović pred Domnom Hostnikom, oba iz JK Ljubljana in Gorazdom Frasom iz JK Izola.

Tudi v tej skupini tekmovalcev je pokale najuspešnejšim tekmovalkam in tekmovalcem podelil predsednik SS JZS g. Dekleva, po tem pa so vsi družno nazdravili z zmagovalnim šampanjcem in z že tradicionalnim obiskom  mladih v restavraciji McDonald’s Ljubljana Šiška.

 

Galerija slik iz regate na povezavi

PDF poročilo regate

Nazaj na vrh