Robertissima prepričljivo slavila na 47.Barcolani

Regata vseh regat: Jena je bila že enajstič druga, moralni zmagovalec je bil Dušan Puh na Velikem Viharniku, ki bi skoraj ugnal Paula Cayarda.

Trst – »Odkar jadram na Barcolani, burja še nikoli ni pihala iz te smeri,« je izjavil koprski jadralec Mitja Kosmina po regati pred Barkovljami. Njegova Jena No Border Team pod slovensko zastavo je spet zasedla drugo mesto. Slavila je Robertissima III. italijanskega milijarderja Roberta Tomasinija, krmar je bil Vasco Vascotto iz Milj pri Trstu.

Kljub muhasti burji, zaradi katere so prvič v zgodovini za dve uri preložili start, so vsi jadralci priznali, da 21,9 metra dolga Robertissima, razreda mini maxi, z najsodobnejšo tehnologijo in zasnovo, danes ni imela pravega tekmeca na velikem regatnem polju v Tržaškem zalivu.

Tehnološko superiorna zmagovalka

»Samo trup takšne jadrnice je stal približno pet milijonov evrov,« je povedal Mitja Kosmina. Poleg tehnoloških prednosti je jadrnico upravljala ena boljših italijanskih jadralskih ekip. Vasco Vascotto, ki je doslej zmagal na 25 svetovnih prvenstvih v različnih jadralnih razredih, trenutno spada med pet najboljših jadralcev na svetu. Poleg tega pozna Tržaški zaliv kot lastni žep in ima izjemno intuicijo za veter.

Mitja Kosmina je pojasnil tudi, da je krmar na Jeni tik pred startom naredil napako, ko jim je v gneči (prijavilo se je 1681 jadrnic, startalo jih je kakih sto manj) manjša jadrnica zaprla pot in se je bilo treba izogniti trku. Kljub temu je celo prvo stranico proti Debelemu rtiču Jena dihala za ovratnik favorizirani Robertissimi in na prvi boji obrnila s polminutno zamudo. Toda v drugi stranici proti Miramaru se je izkazalo, kako idealno je ukrojena Robertissima, ki je do cilja pridobila deset minut prednosti pred Jeno in veliko regatno polje prejadrala v eni uri, 18 minutah in 25 sekundah. Jena je bila danes že enajstič druga (lani tretja in leta 2009 prva).

Viharnik na sanjskem petem mestu

Moralni zmagovalec danšanje regate je bil prav gotovo Dušan Puh, krmar Velikega Viharnika, ki je v cilj prijadral kot peti, seveda z jadrnico, ki bi jo kmalu lahko uvrstili med oldtimerje, prejšnji lastniki pa so jo povsem zanemarili. »Dušan Puh se lahko pohvali, da je izvedel najboljši start na regati, saj se je odločil za začetek na povsem drugem koncu kot mi (bliže Trstu), kar se je izkazalo za pravilno. Velik del prve stranice je Viharnik celo vodil regato. Šele tik pred prvo bojo sta ga prehiteli tehnično neprimerljivi Jena in Robertissima. Če bi Jena startala na tistem mestu, bi imela vsaj 300 metrov prednosti pred Robertissimo,« je izjavil Kosmina.

Dušan Puh je že v petek v razgovoru za Delo napovedal, da bo Robertissima zmagala in da bi v močni burji koprska ekipa, ki jo sicer sponzorira koprska občina, lahko zasedla za Viharnik sanjsko peto mesto. To se je na koncu celo uresničilo, čeprav vetrovne razmere še zdaleč niso bile stabilne in idealne. »Najprej smo bili prvi, velik del regate tretji in četrti, šele tik pred ciljno črto nas je prehitela jadrnica Anywave s Paulom Cayardom, ki je v pravem trenutku dvignil dženaker in nas prehitel. Če bi imeli drugačno jadrnico, bi bil izid seveda vse kaj drugega,« je prepričan Puh.

Drugi Slovenci so bili zunaj deseterice: Jure Orel z italijansko 24-metrsko jadrnico Ross, ki je jadrala za izolski JK Jadro, je bil 13., Peter Podunavac, ki je krmaril Generali iz JD Mariborčanka, je bil 15. in Uroš Žvan za krmilom Megaenergije (iz JK Skipper Maribor) 20.

Močna burja krojila tekmo

Čeprav se je na tokratni Barcolani na koncu vse dobro izšlo, je močna burja organizatorjem iz Jadralnega kluba Barkovlje Grljan naredila precej sivih las. Med drugim bi morala ob tržaški pomorski postaji v soboto pristati in v nedeljo izpluti Costa Mediterranea s 1200 potniki. Zaradi močne burje je Costa odpovedala svoj prihod in ostala v Benetkah (to je bila četrta odpoved velikih potniških ladij to sezono v Trstu zaradi burje). A to je bil samo en spodleteli posel. V celoti se je Barcolane udeležilo nekaj sto jadrnic manj kot v svojih običajno dobrih časih

Vir:http://www.delo.si/

Fotorgafije:RegataBarcolana

Barcolana4 Barcolana3 Barcolana2 Barcolana1 jena

Nazaj na vrh