Sun Cup 2019 je napolnil Piranski zaliv z jadri

Prvi vikend v marcu so mladi jadralci preizkusili svoje jadralsko znanje na letošnji prvi regati v slovenskem morju za mladinske razrede Optimist, Laser 4.7 in Laser Standard. Mednarodno regato, na kateri so bili prijavljeni jadralci iz šestih držav (Slovenija, Hrvaška, Italija, Avstrija, Češka in Slovaška), je v sončnem pomladanskem vremenu organiziral Jadralni klub Ljubljana v sodelovanju z Jadralnim klubom Izola in Pomorskim društvom Piran.

Na regato, ki jo je gostila Marina Portorož, je bilo ob udeležbi več kot trideset klubov prijavljenih kar 151 jadralcev razredu Optimist, 17 jadralcev v razredu Laser 4.7 in 6 jadralcev v olimpijskem razredu Laser Standard.

Regatni odbor je Optimiste razdelil v dve skupini, v katerih so bili skupaj kadeti letnik 2008 in mlajši ter njihovi starejši vrstniki do starosti največ 15 let. Za vse tri regatne razrede je regata štela za kriterijsko lestvico za sestavo državnih reprezentanc.

V petek je jadralce dopoldan spremljalo lepo sončno vreme. Popoldanska pooblačitev je povzročila spremembo smeri vetra ter posledično težave ragatnemu odboru pri izpeljavi predvidenih plovov. Z izjemo rumene skupine Optimistov so vse skupine opravile po dva plova.

Drugi tekmovalni dan, na pustno soboto, so Marino Portorož obiskale številne pustne maske, ki so zagotovile prešerno vzdušje med udeleženci regate. K temu je pripomoglo tudi lepo sončno vreme, ki je obdarilo jadralce s šibkim maestralom do 10 vozlov. Regatni odbor je uspešno nadomestil manjkajoči petkov plov rumene skupine Optimistov ter izvedel še po dva plova obeh skupin razreda Optimist in po tri plove v razredih Laser 4.7 in Laser Standard. Po opravljenih plovih drugega dne je v razredu Optimist vodil Maj Petrič iz JK Jadro Koper, v razredu Laser Standard Nicolo Kravanja iz JK Burja Izola ter v razredu Laser 4.7 Gašper Strahovnik iz JK Burja Izola, s čemer so napovedali svojo kandidaturo za najvišja mesta tudi v končni razvrstitvi.

V nedeljo se je Piranski zaliv ponovno kopal v soncu, kar je v Marino Portorož že dopoldan pripeljalo številne obiskovalce, ki so občudovali mlade jadralce, kako se hrabro podajajo v še vedno hladno morje. Bog vetra je jadralce tudi na pustno nedeljo bogato obdaril s svežim vetrom iz morja. Maestral jakosti med 6 in 12 vozlov je omogočil regatnemu odboru izpeljati celoten predviden dnevni program regate z devetimi plovi v razredu Laser Standard, z osmimi plovi v razredu Laser 4.7 in s sedmimi plovi v razredu Optimist. Za končno razvrstitev se je izbrisala najslabša uvrstitev vsakega jadralca.

V skupni uvrstitvi je v razredu Optimist v močni mednarodni konkurenci po sedmih regatah zmagal Maj Petrič iz Jadralnega kluba Jadro Koper. Med fanti sta mu sledila Toni Messeritsch iz jadralnega kluba Yacht Clun Breitenbrunn iz Avstrije in Giusepe Montesano iz jadralnega kluba TPK Sirena iz Trsta. Med dekleti se je vseskozi odvijal trd boj za zmago med jadralkami Yelyzaveto Levandovsko iz Pomorskega društva Piran, Alenko Valenčič iz JK Burja Izola in Katjo Rabak iz JK Vega iz Pule. Na koncu je kratko potegnila prav Yelyzaveta, ker so jo sodniki po protestu zaradi neupoštevanja prednosti na boji v  petem plovu diskvalificirali, s čemer je izgubila zmago in končala kot četrta. Zmaga je tako odšla na Hrvaško s Katjo Rabak iz JK Vega iz Pule, druga je bila Alenka Valenčič iz JK Burja Izola in tretja Doroteja Spišič iz JK Jugo Mali Lošinj.

V razredu Optimist kadeti je pri deklicah zmagala Zala Sterni iz TPK Sirena pred Anno Coloni iz Societa Nautica Laguna in mlado Lano Al-Dilami iz JK Jadro iz Kopra. Pri dečkih je bil najboljši Giusepe Montesano iz jadralnega kluba TPK Sirena pred Markom Rodico iz JK Burja in Christianom Girani iz CdV Muggia.

V razredu Laser Standard je med najizkušenejšemi udeleženci iz štirih slovenskih klubov vseskozi dominiral Nicolo Kravanja iz Jadralnega kluba Burja Izola in na koncu zanesljivo zmagal pred Nejcem Valenčičem iz JK Burja in Majem Musa Olivieri iz JK Olimpic Izola.

Največje spremembe v uvrstitvi med posameznimi plovi so bile v razredu Laser 4.7, kjer se je vrstni red nekajkrat premešal. Tu so trd boj za zmago bili Gašper Strahovnik iz JK Burja Izola, Ivan Vakhrushev iz JK Pirat in Jure Barl iz domačega kluba JK Ljubljana, ki so se na koncu zvrstili v naštetem vrstnem redu.

Ob koncu zelo uspešnega jadralnega vikenda je sledila podelitev pokalov in prijateljsko druženje udeležencev regate ob pustnih krofih. Marina Portorož se je s svojo infrastrukturo in veliko prostora izkazala kot zelo primerna lokacija za organizacijo tovrstnih tekmovanj, mladi jadralci pa so dogajanje s svojim prešernim veseljem samo še popestrili in prispevali k uspehu regate.  Regatni odbor je s pomočjo številnih članov JK Ljubljana in JK Izola deloval usklajeno in dobro organiziral regato, k čemur so svoje prispevali tudi vodja regatnega odbora David Bartol in mednarodna sodniška ekipa. Ob koncu so lahko predstavniki Jadralne zveze Slovenije samo zadovoljno ugotovili, da so slovenski jadralci dobro pripravljeni za novo sezono ter da se lahko uspešno kosajo z mladimi jadralci iz sosednjih držav.

Rezultati:

Overall results – OPTIMIST

Results Boys – OPTIMIST

Results Boys Caddets – OPTIMIST

Results Girls – OPTIMIST

Results Girls Caddets – OPTIMIST

Overall Laser 4.7

Overall Laser Standard

IMG_1450

IMG_1432

IMG_1436

IMG_1440

Nazaj na vrh